Македонският парламент констатира оставката на премиера Зоран Заев и сега започват да текат сроковете за съставяне на новото правителство. Съгласно правилника на парламента и конституцията, държавата трябва да има ново правителство най-късно до 30 дни, информира македонската редакция на Радио "Свободна Европа“

Оставката на министър-председателя Зоран Заев от поста беше приветствана с аплодисменти от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, а сегашното правителство остава на служба до избора на ново. Заев обяви оставката си след местните избори. Той информира председателя на парламента обясни, че "той е взел решението като логична стъпка, произтичаща от резултата от местните избори и като израз на отговорност за този неуспех. Резултатите от последните избори, както той посочи, макар и местни, имат принципна и политическа тежест за политическия момент, в който се намира страната.

Конституцията и Правилникът за дейността на парламента уреждат процедурата при оставка на министър-председателя. Сроковете за съставяне на новото правителство започват да текат след констатирането на оставката от депутатите.

Член 90 от Конституцията гласи, че президентът на страната е длъжен в десетдневен срок да възложи мандата за състава на правителството на кандидат на партията или партиите, които имат мнозинство в Събранието.

Номинираният за министър-председател внася програма и предлага състава на правителството в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата. Правителството, по предложение на министър-председателя и въз основа на програмата, се избира от събранието с мнозинство от общия брой на депутатите.

Това означава, че най-късно до 30 дни страната ще има ново правителство начело с избрания от Заев за негов наследник, Димитър Ковачевски. Ковачевски беше заместник-министър на финансите, а междувременно стана лидер на СДСМ. В същото време СДСМ си осигури мнозинство в парламента с влизането на Алтернатива в управляващата коалиция.

Със сигурност министрите на отбраната - Радмила Шекеринска, на образованието - Мила Царовска, на здарвеопазването - Венко Филипче, както и вицепремиерът Никола Димитров няма да бъдат част от новото правителство. С напускането на БЕСА от правителството, мястото в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство остана вакантно. Според споразумението "Алтернатива“ получава три министерски поста. Партията ще предложи Баким Сали за министър на здравеопазването. Адмирим Алити ще оглави Министерството на информационното общество и администрацията, а Джемаил Купи ще бъде министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

Превод и редакция: Юлиян Марков