След пауза от повече от десетилетие София и Скопие се свързаха отново по въздух със самолет, пълен с политици и държавни служители. Не е имало политически пречки за установяване на авиокомпанията между Скопие и София, казва бившият посланик на Северна Македония в България Марян Гьорчев, цитиран от македонската редакция на Радио "Свободна Европа".



След повече от десет години се прави пореден опит за създаване на въздушна връзка между македонската и българската столица. На борда на първия полет на компанията "Гъливер" от София до Скопие днес бяха правителствени делегации, водени от министрите на транспорта на двете страни Николай Събев и Благой Бочварски. Но дали политическото популяризиране на линията ще донесе икономическа обосновка, ако вземем предвид, че досега е имало опити за създаване на въздушна връзка между Скопие и София?



Последният посланик на Македония в България Марян Гьорчев, който беше на поста до 2020 г., в изявление пред Радио "Свободна Европа" каза, че досега не е имало политически пречки за създаване на подобна авиолиния.



"Концесионерът на летището в Скопие е TAV, не знам кой е концесионерът на летището в София сега и тези две компании трябваше да седнат и да намерят начин да си сътрудничат с някакъв икономически изгоден проект. Вероятно досега концесионерите не са имали сметка да организират авиолинията“, каза Гьорчев.



Последната авиолиния между Скопие и София съществуваше от 2007 до 2009 година. Полетите вече ще се изпълняват от българската авиокомпания "Гъливер", която има лиценз в България от 2020 г. От летище София компанията, която е българска стартираща компания на по-малко от две години, в момента има полети до осем дестинации, предимно чартърни до туристически места, включително до Доминиканската република и Малдивите.



Но както пишат български медии за икономическата жизнеспособност на линията, полетът до Скопие всъщност е част от по-мащабните планове на компанията. "Гъливер" е получила официално разрешение от Министерството на транспорта на САЩ да изпълнява чартърни и редовни полети от ЕС до САЩ, а линията София-Ню Йорк трябва да стартира през пролетта. Същата компания получи разрешение да лети до Торонто, а освен до Скопие бяха планирани полети от Тирана и Солун. Целта на компанията, според българската медия "Сега", е да свърже балканските полети с отвъдморските, а цената на самолетния билет ще бъде около 50 евро.



Въздушната свързаност като идея беше представена за първи път от българския министър-председател Кирил Петков като част от новия му подход към опитите за разрешаване на проблемите между София и Скопие. Успоредно с полета между двете столици бяха сформирани и работни групи в областта на икономиката, транспорта и културата, освен сегашната смесена съвместна комисия по исторически и образователни въпроси. Досега нейната работа, изпълнена с разногласия, беше в центъра на вниманието на обществеността, главно защото официална София реши да блокира страната през 2020 г., първоначално поради нерешени проблеми в историята.



Според посланик Гьорчев такива стъпки като стартирането на авиолинията са добри, но той подчерта, че има много наболели въпроси между двете страни и казва, че трябва да изчакаме до тяхното решаване.



"Разбира се, трябва да се изгради доверие, да се водят дискусии, да се правят проекти, да се дават нови идеи, да се дават нови идеи за разработването на тези проекти, особено за Коридор 8, но трябва да видим.“ Всичко отнема време. "Времето лекува всичко, нека дадем време на времето“, казва Гьорчев.

Превод и редакция: Юлиян Марков