Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът все още не е видял знаци на терен в подкрепа на руските твърдения, че Москва изтегля част от войските си от граничните райони с Украйна, въпреки че има знаци от Кремъл, че е готов да продължи диалога, което дава надежда, че кризата в региона може да бъде предотвратена, цитира думите му Радио "Свободна Европа".

"Има признаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи; това дава основание за предпазлив оптимизъм. Но досега не сме видели никакви признаци на деескалация на място", каза Столтенберг пред журналисти в Брюксел на 15 февруари.

Говорейки преди двудневната среща на министрите на отбраната от членовете на НАТО, Столтенберг нарече бойните сили, натрупани от Русия във и около Украйна (НАТО счита Крим за украинска територия), "безпрецедентни след Студената война“.

"Всичко вече е готово за атака. Но Русия все още има време да се отдръпне от ръба, да спре подготовката за война и да започне да работи за мирно решение", каза Столтенберг.

Русия заяви на 15 февруари, че изтегля назад част от приблизително 130-те хиляди войници, които е разположила в райони близо до украинската граница, към техните бази на постоянно пребиваване, което би било първата стъпка към деескалация.

Русия настоява, че няма план за нахлуване в Украйна, но в същото време заявява, че иска гаранции по въпросите на европейската сигурност, включително ангажимент от страна на НАТО да не прима никога за член Украйна или друга бивша съветска република, Грузия.

Превод и редакция: Юлиян Марков