Срещата във формата "Рамщайн", която трябваше да се проведе на 12 октомври, е отложена и в момента се определя нова дата, научи Радио "Свобода" от трима източника в щаба на НАТО.

Ден по-рано стана ясно, че Байдън е отложил пътуването си до Германия, по време на което трябваше да участва в срещата в "Рамщайн". Пътуването е било отменено поради урагана, който бушува във Флорида. По-рано генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че възнамерява да обсъди с президента на САЩ на срещата разрешението на Украйна да използва оръжия с далечен обсег на действие срещу военни цели в Русия. 

Германският канцлер Олаф Шолц изрази безпокойството си от решението на президента Байдън да отложи посещението си в Германия. Той подчерта, че срещата с американския лидер "ще бъде от голямо значение", а подготовката за нея се извършва "от всички страни".

На свой ред Пентагонът съобщи, че насрочената за 12 октомври среща във военновъздушната база "Рамщайн" може да бъде отложена. Има възможност да се съчетае със срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се проведе на 17-18 октомври.

Президентът Володимир Зеленски на свой ред заяви за задълбочена подготовка за "Рамщайн" , където трябва да представи план за победа.