Въпреки "решителните усилия“ на украинската армия, след пет месеца настъпателни операции тя не успя да пробие руската отбрана, пише Джак Уотлинг, изследовател в Британския кралски институт за изследване на отбраната и сигурността, на уебсайта на RUSI. Той отбелязва, че Украйна има някои възможности да накара Русия да се чувства неудобно, но е малко вероятно тази година да се случи някакъв пробив. Сега Украйна трябва едновременно да поддържа натиск върху Русия и да възстановява собствените си части.

Авторът на статията пише, че тази година и Русия, и Украйна направиха всичко възможно да преминат в настъпление, но това беше трудно постижимо, тъй като контингентът от младши офицери и обучен полеви персонал е бил изчерпан. Освен това влияние оказа наличието на плътни минни полета. Така че Украйна не беше в състояние да води бойни действия в ротен мащаб и когато разшири обхвата на операциите, украинските сили установиха, че губят синхрон.

И за двете страни способността за разширяване на операциите е ограничена от възможностите за обучение. Украинските части на фронта се борят да се отдалечат достатъчно от руснаците, за да провеждат обучение в по-широк мащаб, пише авторът на статията. Възниква въпросът как Украйна, заедно със западните си партньори, да подобри тренировъчния процес на украинска и чужда територия до пролетта.

През зимата на 2022-2023 г. по по-голямата част от фронта се водеха интензивни престрелки, но това беше всичко. Липсата на заплаха от настъпателни действия позволи на Русия да изгради три дълги линии на отбрана с минни полета, окопи и препятствия, което значително усложни настъпателните операции на Украйна, отбелязва авторът на статията. И има риск тези линии на отбрана да бъдат разширени през следващата зима.

Авторът на статията прогнозира, че Украйна ще се сблъска с допълнителни проблеми поради промени в материалното оборудване. През лятото Украйна използва по 200 хиляди боеприпаси на месец. Но тя не трябва да очаква такива доставки в бъдеще, отбелязва авторът на статията. Запасите на НАТО намаляват и нивата на производство на боеприпаси остават твърде ниски, за да отговорят на това ниво на търсене. Русия, напротив, започна да произвежда повече оръжия и установи доставки от други държави.

Друг проблем е свързан с ПВО. Русия може да получи решаващо предимство на бойното поле, ако нейните въздушно-космически сили могат да започнат бомбардировки на средна височина, но за да направи това, тя ще трябва да лиши Украйна от способности за противовъздушна отбрана. Следователно Украйна остава изложена на риск от руски атаки срещу критична национална инфраструктура. Ако Русия успее да лиши украинските градове от възможността да изпомпват вода по време на периоди на ниски температури, тръбите ще се спукат, което може да направи градските райони необитаеми. Но Украйна няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да прихване руските ракети.

В Русия, напротив, производството на ракети с голям обсег се е увеличило през годината от 40 ракети на месец до повече от 100. В същото време тя се осигурява с дронове, а също така прибягва до чуждестранни доставки.

Авторът на статията препоръчва на Украйна да се съсредоточи върху унищожаването на руската противовъздушна отбрана, увеличаване на дължината на фронтовата линия, а също и работа в Черно море. В същото време той напомня, че сега във Вашингтон има хаос, така че европейските държави ще трябва да се занимават в по-голяма степен с осигуряването на Украйна.