Бившият премиер на Словакия и настоящ лидер на социалдемократите в страната Роберт Фицо бе задържан от полицията в Братислава за няколко часа, след което бе освободен от участъка, предава националната RTVS.

Фицо, чиито думи цитира медията, свърза задържането му с протеста срещу настоящите управляващи в страната, който активисти от редиците на социалдемократите проведоха в четвъртък вечерта в Братислава.

"Единствената цел на тази нелепа намеса [на полицията] беше да ми попречи да участвам в автопротеста“, каза политикът. Той смята, че натискът от страна на властите върху него се засилва с цел сплашване и възпрепятстване на политическата дейност на фона на "унищожаването на демокрацията в Словакия“.

По-рано полицията потвърди чрез пост в социалната мрежа "Фейсбук“ ареста на Фицо, който оглавяваше правителството на Словакия от 2006 до 2010 г. и от 2012 до 2018 г. От полицията отбелязаха, че задържането му извършено "по искане на органа, участвал в разследването“. От това следва, че лидерът на социалдемократите не е бил задържан във връзка с нарушаване на забраната за провеждане на публични прояви в периода на извънредното положение в Словакия заради коронавируса.

Превод и редакция: Тереза Герова