Френската полиция задържа един от заподозрените за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги 33-годишният Халед Ид ал Утейби, съобщава радио RTL.

Бившият член на Кралската гвардия на Саудитска Арабия е бил задържан на парижкото летище "Роаси-Шарл дьо Гол“ в сутрешните часове на деня. Той е чакал да се качи на полет за Рияд. Разполагал с документи със съответните лични данни. Сега обаче властите извършват допълнителна проверка на самоличността му.

Очаква се той да бъде отведен в Прокуратурата в Париж в сряда сутринта, където ще бъде уведомен за наличието на заповед за ареста му. В случай на потвърждаване на самоличността и доброволно съгласие на задържания, Франция ще го предаде на турските власти, където се води процесът по случая. В противен случай въпросът за екстрадицията му ще бъде решен от френски съд.

Журналистът Джамал Хашоги, известен с критичните си статии за политиката на Рияд, живееше в САЩ от 2017 г. и пишеше за изданието The Washington Post. Той изчезна по време на посещение в генералното консулство на страната си в Истанбул на 2 октомври 2018 г. На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че Хашоги е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на възникнал спор. Международната общност осъди престъплението, призовавайки Рияд да проведе прозрачно разследване.

Радиостанцията твърди, че Халед Ид ал Утейби е бил в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул по време на убийството. Той е един от 20-те граждани на кралството, които са издирани от Интерпол във връзка с престъплението. Отбелязва се, че арестът е извършен ден след посещението на френския президент Еманюел Макрон в Саудитска Арабия, където той се срещна с престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Превод и редакция: Тереза Герова