Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще поеме поста на ръководител на Норвежката централна банка. Това съобщи в петък телевизионната компания RRK, позовавайки се на решението на правителството на страната.

"Йенс Столтенберг беше назначен днес на заседание на Държавния съвет на поста ръководител на Централната банка на Норвегия за период от шест години. [Вицепрезидентът] Ида Волден Бахе ще стане временен ръководител на Централната банка от 1 март докато Столтенберг поеме поста“, се казва в изявление на кабинета.

В края на миналата година генералният секретар на НАТО заяви, че е много мотивиран да започне работа като гуверньор на Норвежката централна банка, но ако изборът падне върху неговата кандидатура, той няма да може да направи това до изтичането на мандата си в НАТО.

Според норвежките медии повечето партии в норвежкия парламент не са подкрепили кандидатурата на Столтенберг за поста ръководител на Централната банка. По-специално, редица политици изразиха загриженост относно това колко независим ще бъде той в тази роля, като се имат предвид връзките му с управляващата Работническа партия, на която преди това беше лидер.

Общо кандидатите за поста ръководител на Централната банка бяха 22, вицепрезидентът Ида Волден Бахе беше основният конкурент на генералния секретар на НАТО.

Столтенберг, който преди това беше два пъти министър-председател на Норвегия (2000-2001 и 2005-2013), ръководи Северноатлантическия алианс от 1 октомври 2014 г. Мандатът му на този пост беше удължаван два пъти, сега той ще заема тази длъжност до 30 септември 2022 г., така че може да остане на поста генерален секретар общо осем години.

Превод и редакция: Иван Христов