Обектът, нарушил въздушното пространство на Полша от територията на Украйна в понеделник (26 август) сутринта, най-вероятно е бил руският дрон "Шахед", който е престоял във въздушното пространство на страната поне 33 минути, пише RMF FM, като подчертава, че информацията не е обявена официално.

В Полша все още не е обявено официално какъв тип въздушен обект е прелетял на територията на страната в понеделник сутринта, когато Руската федерация извършваше масирана ракетна атака срещу Украйна. Но, според RMF FM, военните неофициално твърдят, че най-вероятно това е руският дрон камикадзе "Шахед".

Подполковник Яцек Хоришевски е заявил, че обектът е бил следен дълго време от полските системи за наблюдение на въздушното пространство. 

"През цялото време, докато обектът се намираше във въздушното пространство, както нашите дежурни двойки, така и дежурните хеликоптери, които бяха вдигнати по-рано (...), бяха във въздуха, за да направят окончателна идентификация на обекта. Тази идентификация трябваше да се извърши преди да се вземе решение за неутрализиране на обекта. (...) От друга страна, тази окончателна идентификация не се състоя поради метеорологичните условия ", е заявил подполковникът.

По-рано в понеделник Полша обяви, че нейното въздушно пространство е било нарушено по време на ракетната атака на Русия срещу Украйна сутринта на 26 август.