Поскаха от президента на Украйна Владимир Зеленски да отмени заповедта на Министерството на отбраната на страната, въз основа на която стотици хиляди жени трябва да бъдат заведени на военен отчет, като съответната петиция е регистрирана на уебсайта на държавния глава, предава РИА Новости.

По-рано влезе в сила заповед на Министерството на отбраната на Украйна, която одобри списъка на индустриите и професиите, за които работещите жени трябва да бъдат заведени на военен отчет. Списъкът съдържа 35 професионални направления, като става дума за стотици хиляди жени. Роман Горбач, ръководител на отдела за личния състав на щаба на сухопътните войски на украинските въоръжени сили, отбеляза, че жените, задължени на военна служба, трябва да се регистрират до края на 2022 г., те няма да бъдат призовавани без тяхното съгласие, но няма да бъдат назначавани без военна регистрация. По-късно председателят на комисията на Радата по отбрана, сигурност и разузнаване Александър Завитневич заяви, че Министерството на отбраната ще намали списъка на професиите, чиито представители трябва да се регистрират на военен отчет.

В неделя от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна обясниха, че бременните жени и жените с малки деца също ще бъдат записани на военен отчет.

Превод и редакция: Юлиян Марков