Украинските власти са ограничили излизането от страната за военно-задължени лица поради подготовка за офанзива в Донбас, съобщи Управлението на Народната милиция на самопровъзгласилата се Донецка народна република, цитирано от РИА Новости.

Както е обяснил пред журналисти представител на ведомството, Киев вече е готов да постави цялата страна под оръжие, за да изпълни своите планове. На 1 февруари президентът на Украйна Владимир Зеленски е подписал указ за увеличаване на броя на въоръжените сили на Украйна с още 100 000 души и създаване на 20 нови бригади.

"Според нашето тайно разузнаване, на 2 февруари ръководителят на Държавната гранична служба на Украйна (Сергей. – Ред.) Дейнеко издаде указания за ограничаване на излизането от страната на граждани, подлежащи на военна служба на възраст от 18 до 45 години от 20 февруари ", е казал представителят на Управлението.

По думите му, за да се избегне паника сред населението, сред причините за отказ за напускане на страната ще се посочва липсата на информация за издадените визи в базата данни, наличието на случаи на административни нарушения, за които се твърди, че се обработват, неплащане на издръжка или неразрешени имуществени спорове и други причини. Военните окръжия уточняват списъците на гражданите, подлежащи на мобилизация.

"Освен това имаме информация, че украинското външно министерство подготвя дипломатически ноти до посолствата на чужди държави, в които Киев моли за съдействие за връщането на украински граждани на призивна възраст в страната“, добави той.

През лятото на 2020 г. в Донбас влязоха в сила допълнителни мерки за прекратяване на огъня. Тези мерки предполагат пълна забрана за обстрели, разполагане на оръжие във и в близост до населени места, настъпателни, разузнавателни и саботажни операции. Също така е забранено оборудването на позиции и използването на дронове в близост до линията на съприкосновение. Страните се ангажираха да спазват тези ограничения до пълното разрешаване на конфликта.

Въпреки това ситуацията остава напрегната: Киев е съсредоточил половината от личния състав на армията близо до демаркационната линия и редовно обстрелва милициите на непризнатите републики. Ситуацията се влошава от действията на САЩ и НАТО, които изпращат военни инструктори, оръжия и оборудване в Украйна, увеличават броя на ученията, като по този начин тласкат Киев към военни приключения. Кремъл и руското външно министерство многократно посочват, че Западът използва това като извинение за увеличаване на чуждестранните военни близо до руските граници, пише РИА Новости.

Превод и редакция: Юлиян Марков