Посолството на Руската федерация в Берлин съобщи, че е внесло силен протест в германското външно министерство заради решението на страната да експулсира двама руски дипломати във връзка със случая с убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили, предава РИА Новости.

По-рано през деня Върховният съд в Берлин призна руснака Вадим Соколов (Красиков) за виновен по обвинение в убийството на Хангошвили и го осъди на доживотен затвор. Защитата твърди, че липсва доказателствена база, решението по жалбата все още не е взето. След присъдата германското външно министерство извика посланика на Москва в страната Сергей Нечаев и обяви експулсирането на двама руски дипломати, съобщи външният министър Аналена Бербок.

"Потвърждаваме, че на 15 декември 2021 г. руският посланик във ФРГ беше информиран от ръководството на Министерството на външните работи на ФРГ за решението на германските власти да обявят двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата. От наша страна те обявиха силен протест, като подчертаха, че подобни немотивирани действия са очевидна недружелюбна стъпка и няма да останат без подходяща реакция, която ще последва в близко бъдеще“, поясни посолството в коментар до руски журналисти в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова