Руското външно министерство отказа да приеме колективен отговор на страните от НАТО и ЕС за спазване на принципа на неделимост на сигурността, заяви официалният представител на МВнР Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.



В края на януари руският външен министър Сергей Лавров изпрати писмо до западните си колеги, в което подчерта необходимостта държавите-членки на ЕС и НАТО да обяснят как ще спазват своите ангажименти към ОССЕ, по-специално принципа за неделимост на сигурността, според което сигурността на една държава не може да бъде осигурена за сметка на друга държава.



"Няма съществена реакция на директно поставения въпрос в получените "документи““, отбеляза Захарова.



Според нея вместо това на Русия е предложен нов кръг от дискусии по този въпрос.



"Хартата за европейска сигурност от 1999 г. и Декларацията от Астана от 2010 г., приети на най-високо ниво в ОССЕ, ясно и недвусмислено заявяват, че "нито една държава, група държави или организация не може да получи основна отговорност за поддържането на мира и стабилността в региона на ОССЕ." А НАТО и ЕС настояват за водещата си роля в осигуряването на сигурността в евроатлантическата зона. Този подход е категорично неприемлив за нас", каза говорителката на министерството.



Тя призова партньорите да спазват ангажиментите си.



"Затова не можем да приемем "колективен" отговор, напомнящ за "взаимна отговорност". Очакваме подробна реакция на поставения от нас въпрос от всеки адресат".



По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че съвместно писмо няма да бъде прието на от руското МВнР, тъй като такъв документ няма да може да предаде всички нюанси на националните позиции.

Превод и редакция: Юлиян Марков