Москва е подготвила документ от десет страници, очертаващ реакцията й на отговорите на САЩ и НАТО на предложенията на Русия за гаранции за сигурност, каза външният министър Сергей Лавров на среща с Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

"Струва ми се, че нашите възможности далеч не са изчерпани, те, разбира се, не могат да продължават безкрайно, но на този етап бих предложил да продължим и да ги увеличим. <...> Вече казахме повече от веднъж - и Вие (Путин-бел.ред.) казахте, и други представители на Русия - че ние предупреждаваме за недопустимостта на безкрайни разговори по въпроси, които трябва да бъдат решени днес. Днес, в края на краищата, като ръководител на външното министерство, трябва да кажа, че винаги има шанс," заяви Лавров.

Лавров докладва на президента, че Министерството на външните работи, заедно с други ведомства, е проучило внимателно отговора на Вашингтон на предложенията на Москва. Западът реагира негативно на ключовите въпроси – неразширяването на НАТО, неразгръщането на ударни оръжия и връщането на военно-политическата конфигурация в Европа към позициите от 1997 г.

"Разбира се, това не може да ни удовлетвори“, каза още министърът.

В същото време, уточни Лавров, втората част от американския отговор е по-конструктивна и предвижда конкретни мерки за решаване на проблеми с наземните ракети със среден и малък обсег, които се появиха след излизането на САЩ от съответния договор.

"Той също така съдържа конкретни предложения за редица мерки за намаляване на военните рискове, мерки за изграждане на доверие и военна прозрачност. Интересно е, че почти всички тези компоненти, които американците са включили в отговора си, отразяват инициативите, които Русия е насърчавала през последните няколко години“, добави външният министър.

По думите му става дума за мерки за оттегляне на военните учения от линията на съприкосновение между Русия и НАТО, за договаряне на максимално разстояние на сближаване между бойни самолети и военни кораби и редица други военно-технически мерки за изграждане на доверие, които Генералният щаб вече предложи да се обсъдят с НАТО, но не получи отговор.

"Сега на всички тези наши инициативи трябва да се даде конкретна насоченост, готовност за влизане в сериозни преговори“, подчерта ръководителят на руската дипломация.

Лавров уточни, че според него "възможностите далеч не са изчерпани", а обсъждането на проблемни въпроси в различни контакти ще продължи и през следващите дни. Москва ще продължи последователната разяснителна работа и е готова да изслуша сериозни контрааргументи, заключи министърът.

Както по-късно каза прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, Путин концептуално е одобрил проекта на руския отговор относно гаранциите за сигурност, а сега дипломати "работят по финализирането на текста".

Превод и редакция: Юлиян Марков