В казахстанския град Алмати са намерени обезглавените тела на двама служители на правоохранителните органи, а общо в сблъсъците с протестиращите са загинали 13 полицаи, съобщава РИА Новости, като се позовава на местните власти.

"Тринадесет служители на реда бяха убити, включително две тела бяха открити с отрязани глави“, заявиха от комендатурата на града пред руската агенция.

По-рано беше съобщено за 12 загинали служители на реда. Преди това стана известно, че на площада на Републиката в Алмати са се събрали около 250 бунтовници.

В четвъртък сутринта стана известно, че военните с бронетранспортьори и бронирани превозни средства са обкръжили протестиращите в центъра на Алмати. По-късно беше съобщено, че всички военни са напуснали площада на републиката в Алмати, а кордонът около периметъра е премахнат.

Припомняме, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се обърна към ръководителите на държавите от ОДКБ с молба да съдействат на страната му в "преодоляването на терористичната заплаха“. Съветът за колективна сигурност на ОДКБ "в съответствие с член 4 от Договора за колективна сигурност“ реши да изпрати колективни мироопазващи сили в Казахстан.

В четвъртък руските миротворци започнаха своите мисии в Казахстан.

Превод и редакция: Иван Христов