Правителството на Казахстан въведе държавно регулиране на цените на бензина и дизеловото гориво за период от 180 дни, а освен това определи максималните цени за продажбата на втечнен природен газ на дребно. Това съобщиха от пресслужбата на Кабинета на министрите на републиката, предава РИА Новости.

Протестите в Казахстан продължават пети пореден ден. След като на 2 януари жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област масово излязоха по улиците с призив за намаляване на цените на горивата, протестите обхванаха цялата страна. Властите проведоха среща с протестиращите и обявиха намаляване на цената на втечнения газ, но ситуацията не се стабилизира. Протестиращите се разбунтуваха и полицията започна да използва мерки за разпръсването им.

В сряда президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев прие оставката на правителството. Временно, до сформирането на нов кабинет, вицепремиерът Алихан Смаилов изпълнява функциите на министър-председател на страната. Обявено бе въвеждането на извънредно положение в Алмати и Мангистауска област за периода до 19 януари. По-късно такъв режим бе наложен и в столицата Нурсултан.

Задържани са стотици протестиращи, акцията на полицията срещу нарушителите на обществения ред продължава. Съобщава се и за множество пострадали служители на реда.

Превод и редакция: Тереза Герова