НАТО планира да намали военния си бюджет с 3% през 2022 г. в сравнение с 2021 г., докато гражданският бюджет на организацията ще нарасне с почти 9%, според публикувано изявление на Алианса, предава РИА Новости.

"Гражданският бюджет на НАТО е договорен на 289,1 милиона евро, а военният – на 1,56 милиарда евро... Гражданският бюджет включва разходи за цивилен персонал, оперативни разходи, разходи за граждански програми. Този бюджет е нараснал с 8,9% в сравнение с нивото на 2021 г. Основният фактор за увеличаването на разходите е продължаващата кибер адаптация на Алианса“, се казва в документа.

Алиансът отбеляза, че военният бюджет, напротив, ще бъде намален с 3%, той покрива разходите за командване, програми, мисии и операции по целия свят.

От НАТО обясниха още, че третата част от бюджета е Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), за която е определен таван от 790 милиона евро за 2022 г.

В изявлението се посочва, че всички съюзни страни традиционно правят вноските си в бюджета на организацията в съответствие с финансова формула, базирана на брутния национален доход на всяка страна.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че общото увеличение на разходите за отбрана на страните от НАТО от 2014 г. насам позволява да се добавят около 260 милиарда долара към разходите за отбрана.

През 2014 г. страните от НАТО на срещата на върха в Уелс обещаха да се стремят да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП за 10 години, но изборът на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати даде подчертан тласък на тези усилия. По време на кампанията и след спечелването на изборите Тръмп критикува съюзниците от НАТО, че не харчат достатъчно за отбрана.

Общите военни разходи на държавите от НАТО през 2020 г. се оценяват на 1092,5 милиарда долара (данни към октомври 2020 г.), което е с почти 61 милиарда долара повече в сравнение с 2019 г. (1031 милиарда долара).

Военният бюджет на НАТО за 2021 г. бе договорен на 1,61 милиарда евро, с 5% повече в сравнение с 2020 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков