Хавиер Коломина, специалният представител на генералния секретар на НАТО за Южен Кавказ и Централна Азия, каза, че Алиансът е загрижен за ситуацията в Казахстан и призова всички страни към сдържаност, а властите да зачитат правото на мирен протест, предава РИА Новости.

"НАТО споделя сериозни опасения относно ситуацията в Казахстан, включително съобщенията за жертви. Призоваваме всички страни да проявят сдържаност, да се въздържат от насилие и да се ангажират с диалог. Властите трябва да спазват международните задължения за правата на човека, включително правото на мирен протест", написа той в "Туитър.“

Масовите протести в Казахстан започнаха в първите дни на 2022 г. Тогава жителите на градовете Жанаозен и Актау в западната част на страната се противопоставиха на двукратно увеличение на цените на втечнения газ, след което протестите се разпространиха и в други градове. В Алмати на 4 и 5 януари избухнаха сблъсъци със служители на сигурността, като полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати. В цял Казахстан Интернетът беше изключен, а излъчването на редица телевизионни канали беше временно спряно. До 19 януари в Казахстан беше въведено извънредно положение.

Сутринта на 5 януари президентът Касим-Жомарт Токаев разпусна правителството и оглави Съвета за сигурност на републиката. Съветът за колективна сигурност на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) реши да изпрати мироопазващи сили в Казахстан във връзка с искането на Токаев. Силите ще бъдат изпратени за ограничен период, докато се стабилизира и нормализира ситуацията в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков