Москва съжалява, че Съединените щати продължават да настояват за едностранни отстъпки от Русия и предпочитат спекулации вместо конструктивност и това не може да бъде основа за продуктивна дискусия относно гаранциите за сигурност, заяви за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на страната Сергей Рябков.

Дипломатът припомни, че на преговорите ще настоява за отказ на НАТО да се разширява на изток и да разполага ударни оръжия близо до руските граници.

"Всичко това в правна норма. За съжаление, чуваме всякакви спекулации за това, че Русия трябва да направи това, трябва да направи нещо друго, да направи тази стъпка, онази стъпка. Ние многократно сме реагирали на тази формулировка на въпроса, при това на всички нива и така не може да има основание не само за някакво споразумение, но дори и за продуктивна дискусия“, подчерта той.

Рябков допусна, че в хода на дискусиите Москва ще се сблъска с нежеланието на западните си колеги "реално да възприемат“ исканията й, а именно правните гаранции за неразширяване на НАТО, както и "елиминирането на всичко, което Алиансът създаде, воден от антируски фобии и всякакви фалшиви представи за това каква е същността на руската политика от 1997 г.“

"Но ние, разбира се, под потиск и в режим на заплахи, които постоянно се формулират срещу нас от западните участници в предстоящите контакти, няма да правим никакви отстъпки“, каза зам.-министърът.

Според него никаква друга тактика в преговорите не отговаря на интересите на сигурността на страната му.

Русия и САЩ ще проведат консултации в Женева на 9-10 януари по предложенията на Москва за гаранции за сигурност, последвани от среща на Съвета НАТО-Русия в Брюксел и консултации в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена.

Превод и редакция: Юлиян Марков