Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин обяви евакуацията на населението в Русия. Неговото видео съобщение беше публикувано в канала му в "Телеграм", предава РИА Новости.

Той отбеляза, че по споразумение с руските власти в Ростовска област е отредено място за населението на ДНР и ЛНР, а на граничните пунктове са създадени условия за бързото им преминаване.

Според Пушилин въоръжените сили на Украйна скоро ще получат заповед за започване на офанзива в региона.

"Украинският президент Владимир Зеленски скоро ще нареди на военните да преминат в настъпление, за да изпълнят план за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики“, каза той.

Той добави, че властите в Киев непрекъснато увеличават броя на военнослужещите в зоната на конфликта и струпват оръжие там.

"Въоръжените сили на Донецката народна република, имащи опит в провеждането на военни действия, са в постоянна бойна готовност. Те са напълно способни да защитят цивилното население и инфраструктурата. Въпреки това животът и здравето на нашите граждани могат да бъдат застрашени при вражески обстрели по населените места на републиката“, каза Пушилин.

Подобно изявление направи и ръководителят на непризнатата Луганска народна република Леонид Пасечник. Той обяви евакуацията на цивилното население в Русия и възложи на съответните ведомства да осигурят този процес.

Пасечник също призова мъжете, способни да носят оръжие да се отзоват в защита на "републиката".

В четвъртък сепаратистите в Донбас заявиха, че ситуацията на линията на съприкосновение е ескалирала – според тях Киев пренебрегва всички договорености, постигнати по-рано. В същото време от Украйна твърдят, че възнамеряват да решат проблема с политически и дипломатически средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков