Основната тема на срещата между президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон ще бъде напрежението в Европа, каза прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

В понеделник Макрон ще пристигне на посещение в Москва, а на следващия ден заминава за Киев.

Разговорът между Путин и Макрон трябва да започне около 17:00 часа московско време( 16:00 часа българско време), след което ще продължи с работен обяд, след което ще се проведе съвместна пресконференция.

"Темата за напрежението в Европа, свързана със ситуацията около Украйна, темата за гаранциите за сигурност за Русия, всичко, свързано с тези основни проблеми, ще доминира“, каза говорителят на Кремъл пред репортери, като добави, че "Северен поток-2“ не е част от основния дневен ред..

Песков припомни, че контактите са били предшествани от няколко телефонни разговора, "така че очакваме много съдържателна и продължителна дискусия, обемна по време и съдържание".

В същото време руската страна не предвижда никакви решителни промени, тъй като ситуацията е твърде сложна.

"Еманюел Макрон ръководи страната, която председателства Европейския съюз. <...> Но ние знаем <...>, че той идва с определени идеи, за да намери възможни варианти за намаляване на напрежението в Европа", завърши Песков.

Превод и редакция: Юлиян Марков