Кремъл отрече информацията на Financial Times за "сделка“ между Владимир Путин и Еманюел Макрон за Украйна, съобщава РИА Новости. Ден преди това се проведе петчасова среща на руския и френския лидери, като централна тема на дискусията бяха проблемите на сигурността на континента. След това FT публикува материал, че президентите са се договорили за набор от мерки за деескалация в Източна Европа, по-специално за изтеглянето на руските военни от Беларус след приключването на ученията.

"Москва и Париж не можаха да сключат никакви сделки. Това е просто невъзможно, защото Франция е и член на ЕС, и председател на ЕС. Франция също е член на НАТО, където Франция няма лидерство <...>. Следователно вестникът просто пише невярни неща“, коментира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Той добави, че руският контингент така или иначе ще се върне от Беларус в местата на постоянна дислокация. "Никой никога не е казал, че <...> войските ще останат на територията на Беларус, не се говори за това“, припомни представителят на Кремъл.

Той отбеляза също, че не е чувал Путин в разговора с Макрон да се е съгласил да не провежда нови военни маневри близо до Украйна.

Сега на територията на Беларус се провеждат маневрите на силите за бързо реагиране на Съюзната държава. На първия етап (до 9 февруари) организаторите ще преразпределят и създадат групировки от войски. На втория (10-20 февруари) ще се проведат съвместни белоруско-руски учения "Съюзническа решимост-2022“ за отблъскване на външна агресия, както и за борба с тероризма.

Това предизвика безпокойство в някои западни страни. По-специално, председателят на литовския парламент Виктория Кмилите-Нилсен нарече маневрите демонстрация на сила, която може да доведе до ескалация около Украйна. Опасения, че руските войници няма да напуснат територията на Беларус, изрази и полският президент Анджей Дуда.

Превод и редакция: Иван Христов