Иран може сам да произвежда ядрено гориво, като в близко бъдеще очаква да го използва в своята атомна електроцентрала "Бушер“, каза в интервю за РИА Новости иранският вицепрезидент, ръководител на Организацията за атомна енергия (AOEI) Мохамад Еслами.

"Иран вече може сам да произвежда ядрено гориво. Проведохме разговори с "Росатом“ и се надяваме, че в рамките на нашето взаимодействие и въз основа на плановете и договорите, които ще сключим с тази компания, ще можем да започнем да използваме иранско гориво в реактора в АЕЦ "Бушер““, каза Еслами.

Изграждането на енергоблокове в АЕЦ "Бушер“ се счита за най-големия руско-ирански проект. Първият блок на атомната електроцентрала, завършен с участието на Руската федерация, беше свързан към националната енергийна система на Иран през септември 2011 г. Изграждането на втория блок е в ход и е подписан договор за изграждане на трети енергоблок. Освен това Москва доставя на Техеран ядреното гориво, необходимо за работата на реактора на първия блок. Последната доставка на руско гориво беше на 29 април 2020 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков