Френското национално събрание (долната камара на парламента) в събота на второ четене прие законопроект за въвеждане на ваксинационни пропуски в страната, предава РИА Новости.

По-рано тази седмица законопроектът с редица изменения беше одобрен от френския Сенат с мнозинство. Преди това на 6 януари законопроектът беше приет от Националното събрание на първо четене.

"Укрепване на средствата за борба със санитарната криза и промяна на Кодекса за общественото здраве. Националното събрание прие законопроекта на второ четене", съобщи долната камара в "Туитър“.

За законопроекта гласуваха 185 депутати, 69 гласуваха против и осем се въздържаха. Според AFP гласуването е започнало в петък около 15.00 ч. местно време (16.00 ч. българско време) и е приключило едва в събота в 04.03 ч. (5 ч. българско време).

Текстът, одобрен от Националното събрание в събота, ще бъде разгледан от Сената през деня. След това, в неделя, долната камара на парламента трябва да го одобри окончателно.

В края на декември 2021 г., на фона на засилването на епидемията от коронавирус и бързото разпространение на новия щам "Омикрон“, френските власти обявиха изготвянето на законопроект, който ще замени санитарните пропуски с ваксинационни. Според законопроекта такъв пропуск ще се изисква при посещение на ресторанти, кафенета, барове, културни институции, както и във влакове на дълги разстояния. Документът ще бъде издаден само на лица, ваксинирани срещу новия коронавирус. Отрицателен тест за коронавирус или преболедуване вече няма да бъдат основание за получаване на QR код, както беше при санитарните карти.

Първоначално се предполагаше, че законопроектът трябва да влезе в сила на 15 януари, но разглеждането му както в Националното събрание, така и в Сената се забави.

Превод и редакция: Юлиян Марков