Загубите на Украйна от разпространението на информация за предстояща руска инвазия възлизат на 2-3 млрд. долара на месец, а спекулативният натиск върху валутния пазар на страната поради подобни съобщения се оценява на 1,5-2 млрд. долара. Това каза Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на украинския президент в интервю за РБК-Украйна.

"Виждаме, че в такава стресова ситуация, каквато е сега, безвъзвратните загуби възлизат на 2-3 милиарда долара на месец. Това са спрени инвестиции и допълнителна инфлация, загуби в туристическия сектор, намаляване на въздушните пътувания. Има и спекулативен натиск върху финансовите пазари, което блокира вземането на заеми, оказва натиск върху валутния курс, <...> той е в порядъка на около 1,5-2 милиарда долара“, каза той.

Според Шурма 2-3 милиарда долара са месечните загуби на страната през януари-февруари. "Ако нивото на стреса остане същото, то това означава ежемесечни загуби от януари. Ако ситуацията се стабилизира в информационно отношение, поне до състоянието, в което е сега, тогава "търпимостта" ще се повиши и няма да има такива загуби след два месеца,"добави той.

Шурма същевременно заяви, че са необходими 4-5 милиарда долара за стабилизиране на икономиката. "Възглавница от 4-5 милиарда долара трябва да е достатъчна, за да продължим държавните програми, които сме планирали. Но външната ситуация може да се промени“, предупреди той.

Превод и редакция: Юлиян Марков