Комисията по външна политика на българския парламент одобри проект на декларация за подкрепа за влизането на Украйна в НАТО след края на войната, отбелязва РБК-Украйна.

В декларацията се казва, че най-прекият път за възстановяване на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е незабавното излизане на Руската федерация отвъд международно признатите граници на всички суверенни държави.

"Това е знак за Украйна, че един ден, когато се надяваме да се възцари мир, Украйна ще може да разчита на подкрепата на България в стремежа си да влезе в НАТО и заедно да гарантираме нашата сигурност“, заяви Христо Иванов, съавтор на декларацията, цитиран от украинската медия.

Освен че подкрепя членството на Украйна в НАТО, документът призовава България да продължи да предоставя военно-техническа помощ и подкрепя украинската формула за мир.

РБК-Украйна отбелязва още, че във вторник, 4 юли, в българските медии се появи информация, че украинският президент Володимир Зеленски може да посети България по покана на новото правителство на страната. Това вероятно ще се случи в четвъртък, 6 юли.

На 11-12 юли Вилнюс ще бъде домакин на среща на върха на Северноатлантическия алианс. На нея Украйна иска да получи сигнал от НАТО, включително ясен график за влизане. Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че на срещата във Вилнюс съюзниците ще вземат решение за сближаването на Украйна с НАТО.