Партията на руския президент Владимир Путин – "Единна Русия“, се сдоби със собствена частна армия – частната военна компания "Еспаньола“, която се използва във войната в Украйна. Това обявиха от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна, предава УНИАН.

Пояснява се, че по-рано формацията е била част от структурата на т.нар. батальон "Восток“ като доброволческа част от руски футболни хулигани.

"От 2023 година членовете на партията на Путин получиха на свое разположение "Еспаньола“ - терористичната част получи статута на частна военна компания, започна и продължава активно да вербува попълнения с пари от "Единна Русия“, отбелязва украинското разузнаване.

Според доклада ЧВК "Еспаньола“ вербува футболни ултраси, руски радикали от всякакъв вид, по-специално симпатизанти на нацистката идеология, както и обикновени цивилни от бедните субекти на Руската федерация и контролираните от силите на Москва територии на Украйна. Последните се използват при щурмовете на "месо“ за създаване на статут на "бойна единица“.

В наборните пунктове на "Еспаньола“ в украински територии на доброволците се обещават 220 000 рубли на месец (около 4 330 лева) за пряко участие във военните действия срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Договорът с тях се сключва за минимум шест месеца.

"Хората също биват примамвани да умрат за Москва чрез "застраховки“: един милион рубли – лека травма; два милиона рубли - средна телесна повреда; три милиона рубли - сериозно нараняване; пет милиона рубли – смърт“, се казва в доклада на украинското ГРУ.

"Финансовата мотивация обаче служи само като опаковка. За повечето новобранци още първата битка е еднопосочен билет. Руснаците не вземат мъртвите и тежко ранените от вербуваното "пушечно месо“ от бойното поле, те се регистрират като "безследно изчезнали“, за да не се плаща на близките им“, твърдят още от украинското разузнаване.