Русия ще "засили" атаките си срещу военни цели в Украйна в отговор на бомбардировките от украинската армия над руския град Белгород на 30 декември, обяви Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Ще засилим ударите, нито едно престъпление срещу цивилни няма да остане ненаказано, това е сигурно“, заяви Путин по време на посещение във военна болница, като уточни, че тези удари ще бъдат нанесени "по военни обекти". "Ние нанасяме удари с прецизни оръжия по местата за вземане на решения, местата, където се събират войници и наемници, други центрове от този тип, военни съоръжения преди всичко. Това е, което ще продължим да правим" добавя Путин. Описвайки атаката в Белгород като "терористичен акт", оставил 24 убити и над сто ранени в събота, Путин обвини украинските сили, че са нанесли удар "точно в центъра на града, където хората се разхождаха преди Нова година".

Путин обаче смята, че "Украйна не е враг" сама по себе си и обвини Запада, че използва властите в Киев, за да "реши собствените си проблеми" с Русия. Руският президент също така оцени, че сега силите на Москва имат "стратегическата инициатива" на украинския фронт, където се налагат след провала на украинската контранастъпление през лятото. Бомбардировката в Белгород стана след поредица от атаки на руската армия срещу украински градове, които причиниха приблизително четиридесет смъртни случая.