"В случай че САЩ разположат оръжия в Германия, Русия ще се счита за освободена от мораториума върху разполагането на свои ударни средства", заявява президентът на Русия Владимир Путин, говорейки на главния военноморски парад в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Той обръща внимание на обявените от американската администрация планове за разполагане на оръжейни комплекси за прецизни ракети с голям обсег в Германия от 2026 г. "В обсега им ще попаднат важни руски правителствени и военни обекти, административни и промишлени центрове и отбранителна инфраструктура, а времето за полет на такива ракети ще бъде около десет минути". Според Путин "тази ситуация напомня за Студената война".

"В случай че Съединените щати реализират такива планове, ще се считаме за освободени от наложения по-рано едностранен мораториум върху разполагането на ударни средства със среден и по-малък обсег на действие, в това число и върху повишаването на способностите на бреговите сили на нашия флот", заявява още руският президент.

По думите му разработването на такива системи в Русия сега е на финален етап.

"Ще предприемем огледални мерки за тяхното разгръщане, отчитайки действията на Съединените щати, техните сателити в Европа и други региони на света", подчертава Путин.

"Освен това Русия ще продължи да увеличава осигуряването на надводни и подводни сили, ще оборудва корабите с високотехнологично оборудване от ново поколение и хиперзвукови ракетни системи, ще развива системи за разузнаване, наблюдение и противовъздушна отбрана на близки и далечни граници", добавя Путин.

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон стана известно, че САЩ и Германия са се договорили да разположат, наред с други неща, ракети Tomahawk в страната, за да засилят сдържането и да защитят своите партньори от Алианса.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства плана за разполагане на американски ракети с голям обсег в страната си, като заяви, че решението "се вписва перфектно в стратегията за сигурност на германското правителство“.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че европейските столици ще станат "потенциални" мишени, ако правителствата им се съгласят с разполагането на американски ракети с голям обсег.