Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе пет международни телефонни разговора в рамките на деня, включително с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас. Това обяви пред репортери помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, предава ТАСС.

"Днес имаме, може да се каже, "мощен изстрел“: пет телефонни разговора. Путин вече разговаря с президента на Сирия [Башар Асад] и президента на Иран [Ебрахим Раиси]. През деня ще се осъществят контакти и с президентите на Египет – [Абдел Фатах] ас Сиси, на Палестина – Аббас, както и с израелския премиер Нетаняху“, допълни Ушаков.

Така, продължи той, преди посещението си в Пекин Путин "ще разговаря с основните страни, свързани с този конфликт...  Естествено, той ще изрази нашите оценки, ще изложи нашата позиция. И ще изслуша съответните съображения на своите колеги", добави Ушаков.

Представителят на Кремъл отбеляза, че Путин "следи отблизо безпрецедентната ескалация на палестинско-израелския конфликт“. "Всички въпроси, свързани с този конфликт, са във фокуса на вниманието на президента“, увери Ушаков.

Той припомни, че руският лидер вече е обсъждал темата, включително по време на скорошно посещение в Бишкек. "Той обсъди тази ситуация с министър-председателя на Ирак [Мохамед ал-Судани], който беше в Москва миналата седмица. Освен това разговаря по телефона с президента на Турция [Реджеп Тайип] Ердоган“, поясни Ушаков.

По думите му е необходимо незабавно да се прекрати огънят в Близкия Изток и да се премине към преговори. "Смятаме, че основното нещо сега, в тази ситуация, е незабавното прекратяване на огъня и започване на процеса на политическо уреждане. Конфликтът в Близкия Изток е отдавнашен, но сега трябва да предприемем активни, резки стъпки, за да спрем ескалацията му, която е безпрецедентна по своята същност“, допълни помощникът на президента на Русия.

Според него преговорите трябва да служат на прилагането на принципа за двудържавно решение. "Ние вярвахме и вярваме, че целта на всякакви мирни преговори трябва да бъде прилагането на одобрената от ООН формула за две държави, която включва създаването на независима палестинска държава със столица в Източен Ерусалим, и тази държава ще съществува в мир и сигурност с Израел“.