Тази седмица руският президент Владимир Путин ще се срещне със Си Дзинпин в Китай в опит да задълбочи партньорството, създадено между двата най-големи стратегически конкурента на САЩ, пише Reuters.

Путин ще участва във Форума "Един пояс и един път" в Пекин на 17-18 октомври, първото му пътуване извън бившия Съветски съюз, след като през март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста му заради депортирането на деца от Украйна.

Китай и Русия обявиха партньорство "без граници" през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Съединените щати определят Китай като най-големия си конкурент, а Русия като най-голямата заплаха от страна на националната държава, докато президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциално съревнование с между демокрации и автокрации.

"През последното десетилетие Си изгради с Русия на Путин най-значимия необявен съюз в света", е заявил Греъм Алисън, професор в Харвардския университет и бивш помощник-министър на отбраната при Бил Клинтън.

"САЩ ще трябва да се примирят с неудобния факт, че един бързо развиващ се системен съперник и една реваншистка едноизмерна суперсила с най-големия ядрен арсенал в света са плътно свързани в противопоставянето си на САЩ."

Байдън нарече Си "диктатор" и заяви, че Путин е "убиец" и лидер, който не може да остане на власт. Пекин и Москва упрекнаха Байдън за тези забележки.

След войната в Украйна Путин се задържа предимно в рамките на бившия Съветски съюз, въпреки че миналата година посети Иран за разговори с върховния лидер аятолах Али Хаменей.

"НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ"?

Някога старши партньор в световната комунистическа йерархия, три десетилетия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия вече се смята за младши партньор на възраждащия се комунистически Китай под ръководството на Си, най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун.

Путин и Си споделят широк мироглед, според който Западът е декадентски и в упадък, точно както Китай оспорва превъзходството на САЩ във всичко, от квантовите компютри и синтетичната биология до шпионажа и твърдата военна сила.

Но Си, който ръководи икономика на стойност 18 трилиона долара, трябва да балансира между близките лични връзки с Путин и реалността да се справя с икономиката на Съединените щати на стойност 27 трилиона долара, все още най-силната военна сила в света и най-богатата.

Съединените щати предупредиха Китай да не снабдява Путин с оръжия, докато Русия, която има икономика от 2 трилиона долара, се бори с украинските сили, подкрепяни от Съединените щати и Европейския съюз.

Към сложността на военното сътрудничество се прибавя и несигурността относно съдбата на министъра на отбраната Ли Шанфу, който не се е появявал на публични места повече от шест седмици.

Ръководителите на руските енергийни гиганти "Газпром" и "Роснефт" , Алексей Милер и Игор Сечин, ще се присъединят към свитата на Путин по време на посещението му, са съобщили за британската агенция източници, запознати с плановете. Русия иска да сключи сделка за продажба на повече природен газ на Китай и планира да изгради газопровода "Силата на Сибир-2", който ще преминава през Монголия и ще има годишен капацитет от 50 млрд. куб. м. Не е ясно дали сделката за газа, особено цената и разходите за изграждането му, ще бъде договорена.