Руският президент Владимир Путин ще присъства лично на срещата на БРИКС в Южна Африка.  Това заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, цитиран от Eyewitness News.

Рамафоса на среща на Бизнес съвета на БРИКС в Сендтън в четвъртък вечерта заяви, че срещата на върха ще се проведе лично.

"Имаше слухове, че това може да стане и онлайн среща на върха - не. Ще се проведе очи в очи, очи в очи", разкри президентът на Южна Африка.

В същия ден ръководителят на Бизнес съвета на БРИКС Ставрус Никхалу увери, че всички лидери ще присъстват лично. Става дума за ръководителите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"Очаквайте няколко държавни глави. Но е важно петимата държавни глави от БРИКС да присъстват на форума", подчерта Нихалу.

Припомняме, че в края на август тази година Южна Африка ще бъде домакин на среща на върха на ръководителите на страните от БРИКС. Посещението на Путин обаче все още е под въпрос, тъй като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му за депортиране на украински деца.

Според закона Република Южна Африка трябва да арестува Путин, ако пристигне. Южна Африка обвини съда в Хага в "двойни стандарти" и заяви, че ще търси изход и ще промени закона.