Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще избягва темата за войната срещу Украйна по време на предизборната си кампания през 2024 г. Вместо това той ще се съсредоточи върху предполагаемата стабилност на Русия и критиките към Запада, твърдят експертите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад, съобщава изданието "Украинская правда“.

Позовавайки се на руски медии, анализаторите стигат до заключението, че президентската кампания има за цел да представи Путин като лидер, превърнал Русия в "остров на спокойствието".

Отбелязва се, че рейтингът на Путин расте след изказвания, в които той критикува Запада, а руската държавна пропаганда ще допринесе допълнително за популярността му чрез все по-често публикуване на истории за "трудности“ в западните страни и предполагаемия провал на САЩ да подкрепят едновременно и Украйна, и Израел.

В същото време темата за войната ще бъде повдигната само при условие на "много сериозен [руски] успех“ на фронта, а не продължаване на "позиционната война“.

"Притесненията в Кремъл и "Единна Русия“ относно вътрешната подкрепа за войната не са знак, че партията или господството на Путин в руската политика са изправени пред легитимна заплаха на предстоящите президентски избори“, уверени са в ISW.

По-рано Reuters съобщи, че Путин ще остане на власт след 2024 г., тъй като е решил да се кандидатира за нов мандат. За Путин, чийто рейтинг на одобрение в Русия е 80%, според проучвания на общественото мнение, изборите са формалност, изрази увереност агенцията. В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни, че към настоящия момент Путин не е обявил официално кандидатурата си за изборите.