Владимир Путин се смее открито на нерешителността на НАТО по отношение на приемането на Украйна в Северноатлантическия алианс. Това заяви Борис Бондарев, бивш руски дипломат в Женева, който подаде оставка през май 2022 г. "в знак на протест срещу пълномащабното нахлуване в Украйна“, в интервю за американското списание Newsweek, публикувано днес, 14 юли.

Според дисидента, емигрирал в Европа, отказът на НАТО да покани Украйна или да определи ясна времева рамка за присъединяване на Украйна към военния блок би се възприел като победа за Кремъл.

Бондарев посочва, че в Москва, смятат, че "НАТО не покани Украйна, защото се страхуват от Русия, все още се страхуват да не провокират Путин“.

"Това може да се използва в интерес на Москва“, казва той. "Все още можем да заплашваме, все още можем да намекваме, че например ядрен удар все още е възможен и това ще ни помогне да държим НАТО на разстояние, така че те да не се намесват твърде много. Така го виждат те (руските власти)“.

"Основната грешка" на НАТО, според Бондарев, е, че неговите членове продължават да се колебаят да осигурят на Украйна "най-мощните налични оръжия и дори да позволят на Киев да започне лятна контраофанзива без такива ресурси".

"Как това контранастъпление може да бъде ефективно, ефикасно и успешно, ако украинците нямат оръжия? Това е лудост“, казва той, без да обясни какво има предвид под "най-мощното налично оръжие“.

"Мисля, че Москва се смее на глас на това, защото е толкова лицемерно... Докато американските стратези, британските и други обмислят някакви възможности в офисите си, украинците умират всеки ден. За какво? Те не са Китай или Индия, те нямат милиард души“, казва събеседникът на изданието.

Припомняме, че на 23 май 2022 г. Борис Бондарев обяви оставката си в писмо, адресирано до заместник-министъра на външните работи на Русия Генадий Гатилов, който отговаря за представителството в ООН в руското външно министерство. Работил е в Постоянното представителство на Руската федерация към Службата на ООН и други международни организации в Женева.

Володимир Зеленски по-рано тази седмица нарече резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли "добри, но не идеални“. Според него гаранциите за сигурност за Украйна трябва да бъдат "не вместо членство в НАТО, а по пътя на Украйна към НАТО“.

След срещата на върха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че страните от Алианса са предприели "три стъпки към Украйна“: решено е да не се изисква прилагането на Плана за действие за членство в НАТО (MAP), беше одобрена многогодишна програма за военна помощ за Киев и беше одобрено създаването на Съвет Украйна-НАТО. Във финалното изявление, обявено от Столтенберг, се казва, че покана за членство в НАТО ще бъде изпратена на Украйна след постигане на споразумение между съюзниците, "когато са изпълнени всички условия“. Изпълнението от Киев на условията за присъединяване към военния блок ще бъде оценено от членовете му.