В програмна статия под заглавие "Русия и Африка: Обединяване на силите за мир, прогрес и успешно бъдеще“, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увери, че страната му може да замени доставките на селскостопанска продукция от Украйна след разпадането на т.нар. зърнена сделка, отбелязва вестник "Коммерсант"

"Искам да ви уверя, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска, така и безвъзмездна основа, особено след като тази година отново очакваме рекордна реколта“, пише руският президент в статията.

В текста, разпространен в навечерието на срещата на върха Русия-Африка, която ще се проведе на 27-28 юли в Санкт Петербург, Путин отбелязва ключовите области в отношенията между Москва и държавите от Черния континент, и изразява желанието на страната му да поддържа икономическите връзки с тях, както и да им доставя зърно и торове.

Руският президент говори за "силните и дълбоки“ корени на партньорските връзки между с Африка, които са особено важни в "настоящата ситуация в света“, която се намира "далеч от стабилност“. При тези условия, се казва в статията, Русия планира "заедно с африканските партньори да формира недискриминационна програма за сътрудничество“.

На срещата на върха Русия-Африка се планира да се приеме цялостна декларация, няколко съвместни изявления и да се одобри план за действие на форума за партньорство до 2026 г. Освен това се подготвя за подписване пакет от междуправителствени споразумения и меморандуми.

В статията Путин отбелязва още, че търговията на Русия с африканските страни през 2022 г. е достигнала почти 18 млрд. долара. В същото време той отбеляза, че руските компании са заинтересовани от още по-активно сътрудничество, включително създаването на нови транспортни и логистични вериги, формирането на валутно-финансова система и механизми за взаимни разчети.