Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Южна Африка Сирил Рамапоса, съобщи ТАСС.

По време на разговора, който се е провел по инициатива на южноафриканската страна, Путин е посочил оставащите пречки пред руския износ, които трябваше да бъдат премахнати като част от сделката за зърно. "Когато обсъждахме въпроса за пакетните споразумения от Истанбул, е подчертал Владимир Путин, "задълженията, заложени в съответния меморандум Русия-ООН за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове, все още остават неизпълнени". "Освен това основната цел на сделката, а именно доставката на зърно за нуждаещите се страни, включително на африканския континент, не е осъществена“, са съобщили от Кремъл след разговора на двамата президенти.

Те са обсъдили и Африканската мирна инициатива.

За предстоящите срещи на върха

Путин и Рамапоса са се договорили да проведат разговор на срещата на върха в Санкт Петербург, за да обменят мнения по двустранния и международния дневен ред. Президентът на Южна Африка на свой ред е информирал Путин за подготовката за срещата на БРИКС в Йоханесбург.

"КСирил Рамапоса благодари за топлото посрещане и конструктивния разговор за възможните начини за разрешаване на ситуацията около Украйна по време на юнското посещение в Санкт Петербург на лидери и представители на редица африкански държави. Разглеждането на инициативата за африкански мир ще продължи във връзка с на срещата на върха Русия-Африка в края на юли“, се посочва в съобщението на пресслужбата на президента на Руската федерация.

Владимир Путин и Сирил Рамапоса също така са се споразумяли да проведат отделен разговор на срещата на върха за подробен обмен на мнения по двустранния и международния дневен ред. "Лидерите потвърдиха взаимното си намерение за укрепване на сътрудничеството в различни области“, се отбелязва от пресслужбата на Кремъл.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано пред репортери, че форматът на участието на Путин в срещата на върха на БРИКС все още не е определен. Така той коментира изявлението на Рамапоса, че срещата на върха ще се проведе в присъствен формат и в нея ще участват ръководителите на всичките пет страни членки на асоциацията.

Освен това в същия ден официалният представител на вицепрезидента на Южна Африка Пол Машатиле е заявил ТАСС, че все още няма пълна яснота в отношенията между властите на републиката и Международния наказателен съд, който издаде заповед за ареста на Путин, но според него "ясно е, че в Южна Африка президентът на Русия няма да бъде арестуван".

Втората среща на върха и икономическият форум Русия-Африка са насрочени за 27-28 юли в Санкт Петербург.