Русия вероятно е сменила командващия групировката войски "Днепър“ Олег Макаревич с генерал-полковник Михаил Теплински, ръководител на Въздушно-десатните войски (ВДВ), предава РБК-Украйна, като се позовава на информация от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Към момента на публикацията руското Министерство на отбраната не е обявило или потвърдило информацията за уволнението на Макаревич и е малко вероятно да го направи, като се има предвид тенденцията му редовно да крие важни промени във военното командване, отбелязват анализаторите.

Руски блогър твърди, че държавният глава на страната Владимир Путин е уволнил Макаревич по време на неотдавнашното му посещение в щаба на Южния военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон на 19 октомври.

Блогърът пояснява, че Теплински всъщност е бил понижен до длъжността заместник-главен командир, въпреки че не е ясно дали е заема тази длъжност. Кремълски военен блогър твърди, че слуховете за уволнението на Макаревич са се появили миналата седмица и че отстраняването му е "отдавна закъсняло“ в отговор управлението на военната ситуация на Херсонско направление. Той добавя, че всъщност цялата Обединена групировка на руските войски в Украйна се командва от заместник-началника на Генералния щаб на Руската федерация генерал-полковник Алексей Ким. ISW пояснява, че не може независимо да провери тези твърдения.

Докладът за уволнението на Макаревич показва, че Кремъл или руските военни командири може да са доста загрижени и скептични относно способността му да отблъсне скорошната по-мащабна от обичайното украинска операция на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Според военен блогър украинските "предмостия“ на източния бряг на Херсонска област създават опасен прецедент и че руските войски под командването на Макаревич не са успели да се реагират адекватно и да отговорят на украинските заплахи.

"Вместо това опонентите на Макаревич може да са успели да убедят руския президент Владимир Путин в неспособността му да командва Херсонското направление на фона на засилващите се украински наземни атаки“, обобщава ISW.

През май 2015 г. Теплински е назначен на длъжността началник-щаб на териториалните войски в Южния военен окръг. Към 2017 г. той пряко е контролирал руските сили в източната част на Украйна.

През юни 2022 г. е назначен за командир на ВДВ. През ноември 2022 г. според британското разузнаване той е командвал изтеглянето на руските войски от западния бряг на Днепър.

На 24 януари 2023 г. британското разузнаване съобщи, че Михаил Теплински вероятно е бил уволнен като един от ключовите командири на руските сили в Украйна. Също така остава неясно дали Теплински все още ръководи ВДВ.

На 16 април 2023 г. британското разузнаване съобщи, че Руската федерация е върнала Теплински за бойните действия в Украйна. На 9 юли 2023 г., няколко седмици след бунта на основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, британският вестник Daily Mail написа, че Теплински ръководи руските сили в Украйна след отстраняването на Валери Герасимов от командването, който запази длъжността началник на Генералния щаб.