След събитията в Махачкала руският президент Владимир Путин ще проведе голяма среща днес около 19:00 часа (18 часа българско), за да обсъди "опитите на Запада да раздели руското общество“. Това каза пред репортери прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Путин планира да проведе голяма представителна среща днес около 19:00 часа московско време и да обсъди опитите на Запада да използва събитията в Близкия изток, за да разцепи руското общество. Ще се проведе подробен разговор", разясни представителят на Кремъл.

Както подчерта Песков, събитието ще се проведе лично. По думите му Путин ще говори, а след това, както се очаква, срещата ще се проведе при закрити врати.

На срещата ще присъства цялото ръководство на страната: министър-председателят Михаил Мишустин, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, генералният прокурор Игор Краснов, първият заместник-председател на правителството Андрей Белоусов, външният министър Сергей Лавров, ръководителят на Министерството на отбраната Сергей Шойгу, директорът на ФСБ Александър Бортников, директорът на Руската гвардия Виктор Золотов, началникът на СВР Сергей Наришкин, председател на Следствения комитет на РФ Александър Бастрикин, първи заместник-ръководител на Министерството на вътрешните работи Александър Горовой. Песков отбеляза, че списъкът може да бъде коригиран и обеща да информира, ако това се случи.

Прессекретарят на руския президент не коментира мерките, които могат да бъдат предприети срещу участниците в събитията в Махачкала, като предложи да се изчака срещата.

На 29 октомври на летището в Махачкала избухнаха масови безредици поради пристигането на редовен полет от Тел Авив на фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток. Няколкостотин души влязоха в сградата на летището, а по-късно бяха изгонени от служителите на реда. По последни данни над 20 души са ранени, включително полицаи, а 60 бунтовници са задържани. Дагестанските власти и религиозни лидери осъдиха инцидента, свързвайки го с провокация.