Русия може да спре участието си в зърнената сделка, ако не бъдат изпълнени поставените от нея условия. Това предупреди държавният глава на страната Владимир Путин в отговор на въпрос на журналист на вестник "Коммерсант“.

"Може да спрем участието си в тази сделка. Ако за пореден път кажат, че всички обещания към нас ще бъдат изпълнени, нека ги изпълнят. Ние веднага ще се присъединим отново към тази сделка“, увери президентът на Русия.

Путин отбеляза, че само 3% от зърното, изнесено от Украйна, отива в най-бедните страни. В същото време самите европейски страни започнаха да налагат ограничения върху украинското зърно. Той припомни, че в сделката е залегнала и руската част от условията, които така и не са изпълнени. "Всичко е едностранна игра. Нито една точка не е изпълнена“, коментира той.

По думите му продоволствената ситуация в света се е влошила не заради войната в Украйна. "Увлякоха се по алтернативните източници на електроенергия. И получиха резултат, обратен на този, на който разчитаха“, отбеляза руският лидер. Според него западните страни са влошили ситуацията в света по време на пандемията от коронавирус, а след това са решили да обвинят за всичко Русия, като й наложат санкции.

Руската страна допусна оттегляне от зърнената сделка, като посочи необходимостта от решаване на "петте системни проблема“. Сред тях е свързването на "Росселхозбанк“ със SWIFT, както и възстановяването на работата на тръбопровода за амоняк "Толиати-Одеса“.

Зърнената сделка изтича на 17 юли. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква да обсъди удължаването й на среща с Владимир Путин през август.