"Военните трябва да изтласкат врага от руската територия и да осигурят надеждна защита на границите". Това е заявил руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за национална сигурност на РФ, предава "Интерфакс".

Руското министерство на отбраната трябва да изтласка врага от руските територии и да осигури надеждно покритие на държавната граница, е заявил руският президент Владимир Путин по време на оперативно съвещание чрез видеоконферентна връзка.

Той е подчертал, че непременно ще бъде дадена оценка на обстрела в руските региони.

"Тя ще бъде направена. Но главното сега е да се решат неотложните задачи, които се оформят в този момент и въз основа на прогнозите за развитието на ситуацията", е заявил президентът.

Путин разпореди на ФСБ и "Росгвардия" да осигурят режима на антитерористична операция в Курска област, за да се противопоставят ефективно на диверсионните групи на ВСУ.

Руският президент е заявил, че "целта на нападението на ВСУ в Курска област е опит да се спре руската военна офанзива в Донбас."

"Такива действия, разбира се, преследват основната военна цел, а именно да се спре настъплението на нашите войски за пълно освобождаване на териториите на Луганската и Донецката народна република, територията на Новорусия", е коментирал той.

В същото време Путин е отбелязал, че "темповете на настъпателните операции на руските въоръжени сили, доброволци, ветерани не само не са намалели, а напротив, увеличили са се един път и половина".

"По цялата линия на съприкосновение нашите въоръжени сили се придвижват напред", е подчертал той.

Друга от целите на Киев Путин е определил като "опит да се посее раздор и несъгласие в руското общество, да се сплашат хората и да се нанесе удар върху вътрешнополитическата ситуация".

"Но и тук вече има отговор от страна на руските граждани. Това е единодушна подкрепа за всички, които са в беда, подкрепа за армията и увеличаване, което е много важно, на броя на желаещите да се присъединят към нашите хора, към бойците, които героично защитават Русия с оръжие в ръка", е добавил той.

"Очевидно е, че врагът ще се опита да продължи да дестабилизира ситуацията в граничната зона, за да разклати вътрешнополитическата обстановка в нашата страна", е посочил Путин.

"Руската федерация ще даде достоен отговор на врага и всички цели, които стоят пред Русия, ще бъдат постигнати при всички случаи", е заявил руският президент.

"Загубите на украинските въоръжени сили драматично се увеличават за тях. Включително сред най-боеспособните части и подразделения, които врагът придвижва към нашата граница", е посочил той.