Действията на Руската федерация в Украйна са продиктувани от желанието да се сложи край на войната, разгърната от редица западни държави и техни сателити. Това подчерта държавният глава на Руската федерация в речта си пред лидерите на страните от БРИКС, които провеждат среща в Йоханесбург, предава ТАСС.

"Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език, за своето бъдеще. Нашите действия в Украйна са продиктувани само от едно нещо – да сложим край на войната, отприщена от Запада и неговите сателити в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас“, увери руският президент.

По думите му именно желанието на западните страни да запазят хегемония в света "доведе до тежка криза в Украйна“. Путин припомни, че "първо с помощта на западните страни в Украйна беше извършен противоконституционен държавен преврат, а след това беше разгърната война срещу онези хора, които не бяха съгласни с този преврат... Войната е жестока, войната е на изтребление – вече осем години“, подчерта държавният глава на Руската федерация.

РИА Новости цитира думите на Путин, съгласно които Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка "с право са се утвърдили на световната арена като авторитетна структура“. Позицията на БРИКС непрекъснато се укрепва, а курсът й отговаря на стремежите на основната част от международната общност - мнозинството в света, увери руският лидер.

"Ние всички сме единодушни в подкрепа на формирането на многополюсен световен ред, който е наистина справедлив и основан на международното право, като същевременно зачита основните принципи на Хартата на ООН, включително суверенното право и зачитането на правото на всеки народ на собствен модел на развитие“, обясни Путин. Страните от БРИКС са против хегемонията и политиката на неоколониализъм, подчерта още президентът на Русия.