Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на придобитото руско гражданство при неизпълнение на задължението за първоначална регистрация за военна служба, предава ТАСС.

Основните закони "За военния дълг и военната служба" и "За гражданството на Руската федерация" са допълнени с диспозитивна норма, според която неизпълнението на задължението за първоначална военна регистрация от страна на лице, придобило руско гражданство, ще служи като основание за прекратяване на това гражданство.

Законът също така синхронизира процесите на военна регистрация на гражданина и придобиване на руско гражданство. За тази цел документът предвижда задължението на органите на Министерството на вътрешните работи на Русия да предоставят в електронна форма, използвайки единна система за междуведомствено електронно взаимодействие, информация за лицата от мъжки пол, по отношение на които е взето решение за приемане на руско гражданство и се планира организирането на клетва за придобиване на гражданство.