Руският президент Владимир Путин подписа закон за подобряване на прилагането на специални икономически мерки срещу чуждестранни юридически и физически лица. Установяват се правила за прилагане на специални икономически мерки към тях, насочени към забрана на финансови транзакции и блокиране на средства. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, съобщава ТАСС.

Законът е иницииран във връзка с указа на президента на Руската федерация "За прилагането на специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на Украйна срещу граждани и юридически лица на Руската федерация“. Документът изменя закона от 30 декември 2006 г. "За специалните икономически мерки и принудителните мерки“, като предвижда операции за блокиране на всички средства и имущество по отношение на блокираните лица. Става дума за чужди държави, чуждестранни организации и (или) чужди граждани, лица без гражданство, юридически лица, контролирани от чужденци.

Законът установява правила за прилагане на специални икономически мерки, насочени към забрана (ограничаване) на финансови операции и замразяване на средства и друго имущество на блокирани лица. Това се отнася и за финансови операции, извършвани в интерес на санкционирани лица.

Освен това се регламентира списъкът на организациите, които подлежат на режима на ограничения под формата на специални икономически мерки (включително заложни къщи, организации, действащи като агент по плащанията, кредитни кооперации, организации за микрофинансиране). По този начин организаторът на хазартни игри в букмейкърска къща или лотария е длъжен да откаже приемането на залози, включително интерактивни, и да изплати печалби на лице, което е обект на специални икономически мерки.

 

Законът забранява на банките да извършват транзгранични преводи на парични средства, ако техният получател е включен в списъка на лицата, подлежащи на специални икономически мерки.