Руският президент Владимир Путин подписа указ за лишаване от придобито руско гражданство за дискредитиране на руските въоръжени сили и за действия, които застрашават националната сигурност. Съответният документ е публикуван на портала за правна информация, съобщава Газета.ру.

Според разпоредбите на закона "За гражданството на Руската федерация" някои чужденци ще могат да получат по-лесно руско гражданство, но в същото време то може да бъде прекратено поради създаване на заплаха за националната сигурност. Документът ще влезе в сила 180 дни след подписването.

Законът предвижда намаляване на броя на изискванията за приемане в руско гражданство за повече от 20 категории лица. Например, той предвижда възможност за опростено получаване на руски паспорт от чужденци, които са сключили договор за служба във въоръжените сили на Руската федерация за най-малко една година.

Законът също така въвежда институцията за прекратяване на руското гражданство вместо отмяна на решенията за приемане в гражданство. Така че гражданството може да бъде прекратено, когато се извършват действия, които създават заплаха за националната сигурност на Руската федерация. В същото време не се допуска възможността за прекратяване на руското гражданство, придобито по рождение.

По-рано руският президент подписа друг указ, който гласи: "гражданите на Украйна, Донецката или Луганската народна република, както и лицата без гражданство се признават от 30 септември 2022 г. за чужди граждани и лица без гражданство, постоянно пребиваващи в Руската федерация, ако са постоянно пребивавали по това време в териториите на републиките, Запорожие и Херсонска област или са заминали за Русия, включително през територията на трети държави, а също така са заявили желанието си да запазят гражданството си, не са положили клетва на руски гражданин или са отказали да я положат".