Владимир Путин официално встъпи в длъжност като президент на Русия за нов шестгодишен мандат, съобщава ТАСС.

Путин положи клетва пред народа. Путин получи символите на президентската власт, включително президентския знак - златния Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиз "Полза, чест и слава" на златна верижка.

След обявяването на встъпването в длъжност държавният глава трябва да произнесе реч.

Това е петият мандат на Путин като държавен глава. Първите му два мандата продължиха четири години; След внесените поправки в руската конституция мандатът на държавния глава беше удължен на 6 години. Путин изкара първия си шестгодишен мандат през 2012 г., а втория през 2018 г. След промените в Основния закон през 2020 г. той успя да се кандидатира на изборите през 2024 г., които спечели с рекордните 87,28% от гласовете.

Настоящият мандат на Путин изтича на 7 май 2030 г.

Председателят на Централната избирателна комисия на Руската федерация Ела Памфилова връчи удостоверението на държавния глава за нов мандат на Путин още през април. След полагането на клетвата президентският штандарт се монтира в кабинета на държавния глава, а президентската значка се съхранява в Първото здание на Кремъл в залата за награждаване.