Руският президент Владимир Путин подписа в четвъртък закон, който ефективно отменя ратификацията на ключов ядрен договор от Русия, отваряйки възможността Кремъл да проведе нови тестове на атомни оръжия, пише европейската редакция на Politico.

По-рано той обяви, че отмяната на ратификацията от Русия през 2000 г. на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) от 1996 г. е ход, който просто би "отразил“ позицията, заета от Съединените щати, които са подписали, но никога не са ратифицирали договора.

Оттеглянето беше одобрено единодушно от долната и горната камара на руския парламент миналия месец, преди да бъде изпратено на Путин за окончателно одобрение. Той го подписа в четвъртък, съобщиха руските държавни агенции.

Руски официални лица казаха, че излизането от договора не означава, че Кремъл ще възобнови ядрените опити и че ще обмисли да направи това само ако САЩ решат да направят същото, но решението на Москва предизвика известни опасения сред анализаторите.

Путин също заяви през октомври, че "не е готов“ да обсъжда дали Русия ще проведе тестове или не. Но от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Путин отправи завоалирани ядрени заплахи към Запада, като дори изпрати ядрени оръжия в Беларус, която граничи с членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия.

През октомври Маргарита Симонян, главен редактор на финансираната от държавата телевизия RT, предизвика бурна реакция, когато предложи Москва да взриви ядрена бомба над Сибир като предупреждение към Запада. Кремъл отхвърли нейното изявление, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия не се е отказала от мораториума си върху ядрени опити.

През октомври, докато Държавната дума се подготвяше да гласува за оттегляне от ДВЗЯО, Русия извърши симулиран ядрен удар в учение, ръководено от самия Путин.

ДВЗЯО, който забранява "всички ядрени експлозии, независимо дали са с военна или мирна цел“, беше подписан от 187 държави и ратифициран от 178. Русия първоначално ратифицира договора през 2000 г. САЩ са една от няколкото страни, които никога не са ратифицирали забраната, включително други ядрени сили като Китай, Индия и Пакистан.