Евентуално решение на Русия да забрани риболова в Баренцово море от британски кораби може да остави британските жители без националното ястие фиш енд чипс, предупреждава Daily Mail.

"Едно от любимите ястия на британците (риба и пържени картофи) е под заплаха поради плановете на Кремъл да денонсира <...> споразумение, позволяващо на британски кораби да ловят риба в руските арктически води“, съобщават журналистите.

Според изданието британските компании "в огромни количества“ улавят пикша и треска в руските териториални води, чието месо се използва в националното ястие. Само миналата година в Баренцово море са уловени над 566 хиляди тона треска.

Вестникът припомня, че решението на Русия е отговорът на Москва на санкциите на Лондон. В същото време британците се опасяват, че руснаците ще използват флота, за да изгонят рибарските лодки от териториалните води.

"Владимир Путин обяви рибна война на Великобритания“, оплакаха се журналисти.

По-рано пресслужбата на руското правителство съобщи, че изпълнителният орган ще обсъди въпроса за денонсирането на споразумението с Великобритания за правото на риболов във водите на Баренцово море. Анулирането на споразумението е свързано с решението на Лондон от 15 март 2022 г. да прекрати режима на най-облагодетелствана нация в двустранната търговия с Русия, се пояснява в съобщението.

Обединеното кралство въведе ограничения срещу Москва на 24 февруари 2022 г., а след това ги разшири многократно. Към края на декември в санкционния списък са били около 1800 руснаци.