В рамките на посещението си в Хабаровск държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви, че страната му се е превърнала в първа по сила икономика в Европа и пета в света, съобщава вестник "Коммерсант“.

На среща с представители на бизнеса в Тихоокеанския държавен университет Путин обсъди развитието на Далечния изток, по-специално проблемите на логистиката, модернизацията на граничните пунктове и туризма.

Говорейки с предприемачи, президентът обяви, че ръстът на БВП на Русия в края на годината ще бъде повече от 4%. Според него, въпреки че страната е "притисната и удушена от всички страни“, тя е изпреварила Германия по покупателна способност и е станала първата икономика в Европа и петата в света. "По отношение на паритета на покупателната способност изпреварихме цяла Европа, но на глава от населението все още трябва да полагаме усилия. Затова има върху какво да се работи“, отбеляза държавният глава на Руската федерация.

Путин подчерта, че основният лихвен процент от Централната банка на Русия е временен, "като се потисне инфлацията, той ще се промени“.

На срещата Владимир Путин обеща да обсъди с губернатора на Хабаровския край въпроси на логистиката за износа на руски стоки за Китай и подобряването на граничните пунктове в Далечния изток. Обсъдени са и въпроси за развитието на туризма в региона.

Ден по-рано, на 10 януари, руският президент посети Чукотка.