Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увери, че в организирането на безредиците на летището в Махачкала са участвали "отвъдокеански фигури“, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Позицията на тези отвъдокеански фигури е изненадваща: те изглежда подкрепят евреите от Израел и с помощта на своите агенти от Украйна се опитват да организират еврейски погроми в нашата страна. Е, просто невероятна свинщина“, коментира Путин на среща с новия състав на Гражданската палата на Русия.

Президетът на Русия добави, че на фона на "ужасите, случващи се“ в Израел и Ивицата Газа, "е лесно да хвърлиш искра“, защото "гледаш страдащите, окървавени деца – стискаш юмруци и сълзи напират в очите ти“. В същото време, според него, е необходимо да се възприемат случващите се събития "с ясна глава“ и да се разбере "къде е коренът на злото“.

На 30 октомври Путин проведе среща с членове на Съвета за сигурност относно ситуацията в Махачкала. На следващия ден прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че след Русия планира да "засили мерките за противодействие на външната намеса“.

Безредиците на летището в Махачкала започнаха вечерта на 29 октомври. Тълпа от протестиращи нахлу в терминала за заминаващи самолети и навлезе на пистата. Онлайн бяха публикувани видеоклипове, показващи как събралите се извършват "проверка“ на паспортите на пристигащите пътници в търсене на евреи.