Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обвини Запада в опит да въвлече страната в нова надпревара във въоръжението, предава Интерфакс.

"Разбираме също, че Западът се опитва да ни въвлече в надпревара във въоръжаването, като по този начин ни изтощава, повтаряйки номера, който приложиха през 80-те години със Съветския съюз“, отбеляза Путин в посланието си към Федералното събрание на Руската федерация.

По думите му през 1981-1988 година военните разходи на СССР възлизат на 13% от БВП.

"Затова нашата задача е да развием отбранително-промишления комплекс по такъв начин, че да увеличим научния, технологичния и индустриалния потенциал на страната. Трябва да разпределяме ресурсите възможно най-рационално и да изградим ефективна икономика на въоръжените сили, да постигнем максимума за всяка рубла разходи за отбрана“, отбеляза президентът на страната.

Освен това, подчерта той, е важно да се ускорят темповете на решаване на социални, демографски, инфраструктурни и други проблеми и да се достигне качествено ново ниво на оборудване на армията и флота.

В речта си Путин увери, че Москва готова да обсъжда въпроси на стратегическата стабилност със САЩ, но е невъзможно да се води сериозен такъв диалог на фона на изявленията на Запада за намерението да се нанесе стратегическо поражение на Руската федерация.

"Русия е готова за диалог със САЩ по въпросите на стратегическата стабилност. Но ето какво искам да подчертая, за да ме разберат всички правилно - в случая имаме работа с държава, чиито управляващи кръгове предприемат открити враждебни действия срещу нас. Сериозно ли те ще обсъждат с нас въпроси на стратегическата стабилност, докато в същото време се опитва да нанесат на Русия, както те самите казват, стратегическо поражение на бойното поле?“, попита Путин реторично.